Kunst in de klas – de gelukslinger

De Gelukslinger is de naam van een project dat op lagere scholen kan worden uitgevoerd, in de kleutergroepen en in de onder- en bovenbouw. De kinderen krijgen een stuk karton of stevig papier, De opdracht is om na te denken over dingen waar ze heel gelukkig van worden, of waar ze een goede herinnering aan hebben, en die op dat karton vorm te geven. Dat kunnen ze doen met allerlei
verschillende materialen: Textiel, stukjes bont, verf en allerlei andere materialen.

Het ene kind tekent een bed omdat het gek op slapen is, een ander kind een paard omdat het daar al heel lang van droomt. Deze kleine schilderijtjes worden aan een touwtje geregen en in de school opgehangen. Het eindresultaat is een kleurrijke ‘gelukslinger’.

Het centrale thema in het project is de vraag: wat maakt me blij? Bij het nabespreken van de schilderijtjes zijn kinderen vaak verrast als ze zien wat een klasgenootje heeft gemaakt. De opdracht stimuleert de kinderen ook om op een andere manier naar elkaars wensen of dromen te kijken. Dingen die zij heel vanzelfsprekend vinden zijn soms juist de dingen die andere kinderen graag zouden willen hebben.